Sektio eli keisarileikkaus

Selko-tunnus
Äiti ja vauva synnytyksen jälkeen.

Sektiossa vauva syntyy vatsanpeitteisiin ja kohtuun tehtävän viillon kautta. Viilto tehdään yleensä poikittain alavatsalle.

Sektio voi olla

 • elektiivinen eli suunniteltu
 • kiireellinen, jolloin sektio tehdään puolen tunnin kuluessa leikkauspäätöksestä
 • hätäsektio, jolloin vauva tai äiti on vaarassa ja vauva täytyy saada syntymään välittömästi.

Suunniteltu sektio tehdään lääketieteellisistä syistä. Päivä sovitaan äitiyspoliklinikalla yhdessä gynekologin ja perheen kanssa. Kätilö kertoo millaisia leikkausvalmisteluja täytyy tehdä kotona ja miten leikkauspäivä etenee. Jos synnytys käynnistyy ennen sovittua leikkauspäivää lapsivedenmenolla tai supistuksilla, lähde sairaalaan synnytyssaliin. Puhelinnumero on 02 627 7542.

Tukihenkilö voi olla mukana, paitsi jos tehdään hätäsektio. Tukihenkilö ei kuitenkaan voi olla mukana sektiossa, jos hänellä on flunssa, vatsatauti tai tulehdus iholla.

 

Valmistautuminen suunniteltuun sektioon

Valmistautuminen sektioon alkaa jo kotona. Kätilö neuvoo äitiyspoliklinikalla, miten teet valmistelut. Poista kynsilakat, lävistyskorut ja muut korut. Käy suihkussa ja pese myös hiukset. Saat äitiyspoliklinikalta tukisukat, jotka sinun pitää laittaa jalkaasi ennen kuin lähdet sairaalaan.

Ole syömättä ja juomatta 6 tuntia ennen sairaalaan tuloa. Jos sinulla on aamulääkkeitä, voit ottaa ne pienen vesitilkan kanssa.

 

Sektion valmistelut sairaalassa

 

Ennen suunniteltua sektiota sinut sinut valmistellaan synnytyssalissa:

 • Saat päällesi avopaidan.
 • Sinulle laitetaan suoneen laskimokanyyli. Se on nestytystä ja antibioottia varten.
 • Virtsarakkoosi laitetaan kestokatetri. Se pitää virtsarakon tyhjänä leikkauksen ajan.

Ennen leikkaussaliin siirtymistä saat vielä lääkettä, joka tasapainottaa mahanesteitä.

 

Leikkaussalissa

Sektiosali on synnytyssalin yhteydessä. 

Anestesialääkäri laittaa sinulle spinaalipuudutuksen eli selkäpuudutuksen. Vointiasi seurataan koko leikkauksen ajan.

Kun vauva on syntynyt, hänet tarkastetaan synnytyssalin virvoittelutilassa. Tukihenkilö pääsee mukaan, jos vauvan vointi sen sallii. Sen jälkeen vauva pääsee äidin iholle ja rinnalle jo leikkaussalissa. Jos äidin vointi ei ole silloin riittävän hyvä, vauva pääsee tukihenkilön iholle.

Äidin ja vauvan vointia seurataan perheheräämössä noin 2 - 3 tuntia. Sen jälkeen siirrytään osastolle.

 

Osastolla sektion jälkeen

Hoitaja tarkkailee äidin ja vauvan vointia ja lääkitsee äidin kipua. Mahdollisimman pian sektion jälkeen äiti pääsee liikkeelle ja saa alkaa hoitamaan vauvaa.

Vauva on koko ajan äidin vierellä. Alkuun hoitaja auttaa imetyksessä ja vauvanhoidossa, mutta kannustamme äitiä voinnin mukaan omatoimisuuteen. Tukihenkilö osallistuu vauvan hoitoon ja häntä ohjataan tarpeen mukaan. Lastenlääkäri tarkastaa vauvan voinnin 2 - 3 vuorokauden iässä.

 

Kotihoito

Sektion jälkeen kotiutuminen tapahtuu noin 3-5 vuorokauden kuluttua. Kätilö tarkistaa äidin kotiinlähtöpäivänä. Kätilö

 • arvioi yleisvointia
 • painaa kohdun
 • arvioi jälkivuodon
 • tarkastaa leikkaushaavan paranemisen
 • tarkastaa rintojen kunnon. 


Yleensä haava suljetaan sulavilla ompeleilla. Jos haavasi on suljettu poistettavilla ompeleilla, saat erilliset ohjeet. Vältä raskaiden taakkojen nostelua ja rajuja liikkeitä jälkitarkastukseen saakka. Kevyt liikunta ja päivittäinen ulkoilu auttavat toipumisessa.

Ota yhteyttä oman neuvolasi terveydenhoitajaan, kun kotiudut. Jälkitarkastus on neuvolassa 6 - 12 viikon kuluttua synnytyksestä.

 

Lue seuraavaksi

Tutustu myös: