Synnytyksen jälkeinen aika

Selko-tunnus
Isä, äiti ja isosisarus katsovat vastasyntynyttä vauvaa äidin sylissä.

Fyysinen palautuminen

Seuraamme vuodeosastolla synnytyksen jälkeistä toipumista. Seuraamme:

  • kohdun supistumista
  • jälkivuodon määrää
  • mahdollista välilihan leikkaushaavaa ja repeämiä
  • keisarileikkaushaavan paranemista.

Välilihan leikkaushaava sekä repeämä ovat usein kipeitä, turvoksissa ja mustelmaisia. Välilihahaavan ompeleet sulavat itsestään ja parantuvat muutamassa viikossa. Suihkuta haavaa pelkällä vedellä, kun käyt vessassa. Se edesauttaa paranemista. Mikäli sinulle on tehty keisarileikkaus, alapesu on silti tärkeää jälkivuodon vuoksi. Myös keisarileikkaushaavaa pitää suihkutella.

Hoidamme tarpeen mukaan jälkisupistuksien ja keisarileikkaushaavan sekä välilihan ompeleiden aiheuttamia kipuja.

Synnytyksen jälkeen kohtu supistelee. Varsinkin uudelleensynnyttäjät huomaavat sen kipuna. Tavallisimmin supistukset tuntuvat 23 päivää. Synnytyksen jälkeen jälkivuoto on runsaampaa muutaman päivän. Kokonaan jälkivuoto loppuu 46 viikon kuluttua synnytyksestä. Kuukautiset alkavat noin 46 kuukauden kuluttua synnytyksestä. Täysimettävillä äideillä kuukautiset alkavat yleensä myöhemmin.

Keisarileikkauksesta toipuminen saattaa kestää pidempään kuin alatiesynnytyksestä toipuminen. Seuraavana päivänä leikkauksesta voit nousta ylös ja hoitaa vauvaasi vointisi mukaan. Kun lähdet liikkeelle, nopeutat toipumistasi. Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa ja ehkäisee laskimotukoksia. Päivittäinen haavan suihkuttelu ja ilmakylvyt nopeuttavat paranemista. Haavakipuihin saat särkylääkettä tarpeen mukaan. Muuten leikatun äidin hoito osastolla sujuu samalla tavalla kuin alateitse synnyttäneenkin.

 

Äidin mieliala synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen saatat tuntea itsesi kovin väsyneeksi. Imetyksen ja vauvasi vuoksi joudut ehkä valvomaan yöaikaan. Sinun kannattaa levätä silloin, kun vauvasi nukkuu. Vauvan rytmin mukaiset päiväunet tekevät myös äidille hyvää. Rikkonaiset päivät, illat ja yöt kuuluvat vauvaperheen arkeen.

Mielialamuutokset voivat olla aluksi hämmentäviä vauvan syntymän jälkeen. Syitä äidin itkuun tai pahaan oloon voi olla vaikea selittää itselle tai muille. Synnytyksen jälkeinen mielialan lasku on täysin normaalia. Sitä tapahtuu 50–80 prosentille, eli yli puolelle äideistä. Tämä alkaa useimmiten kolmantena päivänä synnytyksestä. Syynä tähän ovat hormonitasapainon muutokset, esimerkiksi maidon nousu rintoihin.

Mikäli mielialan laskusi jatkuu pidempään tai se rajoittaa toimintakykyäsi, älä epäröi hakea apua. Normaaliin elämään ja äitiyteen kuuluu aina hyviä ja huonoja päiviä. Äitiyden onni ei välttämättä synny heti. Älä vaadi itseltäsi jotakin suurta ja mullistavaa tunnetta. Jokainen uusi ihmissuhde vaatii aikaa kehittyäkseen.

Voit lukea lisää synnyttäneen äidin herkistymisestä ja masennuksesta Terveyskirjaston artikkelista.