Synnytyspelko

Selko-tunnus
Kuvassa näkyy raskaana olevan naisen vatsa. Tuleva äiti pitää kättään vatsan päällä.

Lähes jokainen raskaana oleva nainen jännittää synnytystä. Synnytyspelkoa on ensisynnyttäjillä ja uudelleensynnyttäjillä. Ensimmäinen synnytys jännittää ja pelottaa, sillä tilanne on uusi ja outo. Aiemmista synnytyksistä puolestaan voi olla huonoja kokemuksia, ja siksi uusi synnytys pelottaa.

Jos synnyttäminen pelottaa, kerro siitä neuvolassa mahdollisimman pian. Silloin synnytyspelon käsittely voidaan aloittaa mahdollisimman varhain. Pelkojen käsittely alkaa neuvolassa. Neuvolan henkilökunta ohjaa sinut tarvittaessa synnytyspelkovastaanotolle, tai voit varata sinne itse ajan.

Äitiyspoliklinikan yhteydessä on synnytyspelkovastaanotto. Vastaanotolla asiantuntijakätilö kertoo sinulle synnytyksestä ja sen kivunlievityksestä. Lisäksi käydään läpi niitä asioita, jotka sinua pelottavat. Pelkojen käsittelyn tavoitteena on, että synnytyksestä tulee sinulle myönteinen kokemus. Käyntikertoja voi olla yksi tai useampia.

Kätilö voi ohjata sinut vielä lääkärin vastaanotolle. Teemme yhteistyötä myös psykiatrisen sairaanhoitajan ja päihdepoliklinikan kätilöiden kanssa.

Voit lukea lisää synnytyspelosta Terveyskirjaston artikkelista.